Translate

Przepisy na "zdrowe" słodycze .




1.Przepis na zdrową Nutellę:

 zmiksuj 2 dojrzałe, miękkie awokado i 1-2 łyżki ciemnego kakao oraz 1 łyżkę ksylitolu.


2. Brownie z czerwonej fasoli:
W blenderze zmiksuj szklankę czerwonej fasoli, dodaj następnie po 1/4 szklanki mleka migdałowego i kokosowego oraz pozostałe składniki (już nie miksować, a wymieszać):1/2 szklanki ciemnego kakao, 1/2 szklanki ksylitolu, 1/4 szklanki oleju kokosowego, 1/4 szklanki wiórków kokosowych, szczyptę soli i 1 łyżeczkę sody oczyszczonej. Całość wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz około 30 minut w temperaturze 180C.

3.Ciastka amarantusowo-czekoladowe
rozgrzej piekarnik do 180C. W misce wymieszaj 200g płatków owsianych, 100g amarantusa, 2 jajka, 200g jogurtu naturalnego, 2 łyżki ksylitolu, porcje odzywki białkowej o smaku waniliowym. Dodaj następnie szklankę rozdrobnionych orzechów włoskich oraz polowe pokruszonej tabliczki gorzkiej czekolady. Całość wymieszaj i formuj niewielkie placki. Gotowe ciastka poukładaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 25 minut.


4. Nalesniki kokosowo-bananowe
rozgnieć 2 bardzo dojrzałe banany i wymieszaj z 3 jajkami. Dodaj 2 łyżki mąki kokosowej, 2 łyżki ksylitolu, pół łyżeczki cynamonu, porcję odzywki białkowej o smaku waniliowym, szczyptę soli, łyżeczkę sody oczyszczonej. Dobrze wymieszaj i odstaw na 5 minut. Smaż naleśniki na oleju kokosowym.

5. Lody imbirowo -kokosowe z orzechami:
 zmiksuj 3 banany, łyżkę startego imbiru, 1/2 szklanki mleka kokosowego, 1/4 szklanki mleka migdałowego, 1 łyżkę ksylitolu, porcję odzywki białkowej o smaku waniliowym. Następnie dodaj orzechy. Włóż do zamrażarki na 3 godziny.

6.Mrożony shake z mleka kokosowego:
ubij schłodzone w lodowce (minimum 24h) mleko kokosowe (tylko białą cześć), dodaj następnie porcję odzywki białkowej o smaku waniliowym, łyżeczkę kakao oraz kawy, osłódź ksylitolem, jeśli to konieczne, dodaj odrobinę wody mineralnej. Shake możesz wypić od razu albo zamrozić w zamrażarce.

7.  Chipsy bananowe:
* Banana obierz i pokrój w cienkie plastry.
* Rozgrzej na patelni 1 łyżkę oleju kokosowego.
* Na rozgrzany olej wrzuć pokrojone wcześniej banany.
* Smaż banany na złoty kolor, przez około 1-2 minuty.
* Kiedy plastry bananów będą złoto-brązowe, odwróć je na drugą stronę i smaż kolejną minutę – dwie.
* Pod koniec smażenia banany można posypać wybranymi przyprawami, np. cynamonem.


8. Serek wiejski z dwoma łyżkami konfitury lub dżemu nisko słodzonego . Ten sposób zawsze mnie ratuje kiedy mam atak na słodkie , zaraz ochota przechodzi . 


Pamiętajcie też o zamiennikach cukru takich jak stevia , ksylitol itp post na ten temat macie TU!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Proszę nie spamować !